Har du bestämt dig för att göra karriär och ta dig till toppen? Ta en titt på våra karriärtips om hur du når framgång och förverkligar dina mål.
Definiera målet och håll färdriktningen!
Sätt upp dina mål och tänk på att göra målen specifika, mätbara, realistiska och accepterade. Håll färdriktningen genom att basera dina val, prioriteringar och kontaktskapande med målen som ledstjärna. Våga hålla färdriktningen även om det innebär att du vid något tillfälle kanske behöver välja bort ett erbjudande eller samarbete eftersom det inte skulle föra dig närmare målet. Kommunicera dina mål till personer i din omgivning och ditt nätverk samt till din arbetsgivare och chef.
Genom att göra detta fastslår du dina mål inte bara hos dig själv men även hos andra. Personer runt omkring dig kan då hjälpa dig med kontakter och tips.
Vägen till målet är inte alltid spikrak så det är viktigt att fira dina uppnådda delmål under vägen.
Bredda dina vingar!
Ta egna initiativ till din utveckling både professionellt och personligt. Genomför en kurs eller sök nya intressanta tjänster. Att utvecklas är aldrig något negativt för varken dig eller någon framtida arbetsgivare så ge dig ut och hitta nya utmaningar och saker som gör vägen till dina mål än mer stimulerande och rolig. Genom att bredda din kompetens och ditt kontaktnät breddas även dina chanser till att hitta en ingång som för dig närmare dina mål.
Dra nytta av förändringar som sker på arbetet!
Förändringar som sker på ditt arbete kan vara ett gyllene tillfälle att komma ett steg närmare ditt mål. Beroende på hur förändringen ser ut så kan tjänster tillkomma eller omformuleras till din fördel. Visa bevis på ytterligare förmågor och chansa!
Orka hela vägen fram!
Ett bra tips för att orka hela vägen fram är att skilja på jobb och fritid. Ge dig själv en paus och njut av stunder med total avkoppling. Försök lämna jobbet på jobbet i allra högsta grad eller planera din tid så du får möjlighet till de pauserna du behöver.
En viktig del i din resa är att utvärdera personerna i din omgivning. Du vill att personerna som står dig närmast skall hjälpa dig att utvecklas, ge dig energi och inspiration. Personer som istället tar din energi och gör din väg än mer kurvig så är det bra om du kan förmedla tydliga gränser och ett tydligt budskap med vad du vill uppnå.
Du är den enda som kan lyckas nå dina mål och det är du som är huvudpersonen i ditt eget liv. Att tänka positivt och hålla fokus ger dig energi att lyckas!
Konsten att skriva ett vinnande CV
Ett CV skrivs inte i en handvändning utan det är viktigt att tänka igenom vad och hur du skriver ditt CV.
CV tillsammans med det personliga brevet är det första intrycket arbetsgivaren får av dig och det gäller att visa det bästa fast på ett vettigt och bra sätt. Det är ditt showroom där du säljer in dig själv.
Fundera ut hur ditt arbetsliv sett ut under årens gång och rannsaka dig själv och dina tidigare arbetsuppgifter för att hitta relevanta erfarenheter som kan vara till fördel för den intressanta tjänsten. Referenser och intyg från tidigare uppdrag och utbildningar är alltid bra att förbereda om dessa efterfrågas. Det är även bra att hålla god kontakt med forna arbetsgivare då referenstagning blivit mer förekommande.
Ett CV skall inte vara långt och utdraget utan granskaren skall få en snabb och klar blick över dig och din kompetens så håll det kärnfullt och kort. Forma ditt CV utefter tjänsten du söker så använd en CV mall som du utgår från för respektive tjänst.
Ditt CV uppbyggnad beror på om du har arbetslivserfarenhet eller inte. Vanligast är den kronologiska uppbyggnaden där du anger din erfarenhet i den ordning du utfört uppdragen. Om du inte ännu fått någon erfarenhet så kan du istället ange de personliga egenskaper du innehar och anser viktiga för tjänsten.
Innehåll
Skriv alltid dina personuppgifter på varje sida i CV samt personliga brevet.
Börja med att skriva några rader där du sammanfattar dina styrkor matchade mot den sökta tjänsten.
Fyll sedan i relevant information under följande rubriker:
Utbildning
Ange relevant utbildning innefattande namn och inriktning samt under vilket period. Skriv gärna en kort beskrivning av innehållet i utbildningen.
Yrkeserfarenhet
Lista dina anställningar. Har du en lång lista så behöver du inte ta med alla utan de mest relevanta. Ange titel, företagsnamn, ort och tidsintervall. Skriv korta fraser som berättar vilka arbetsuppgifter du utförde. Ange gärna verkliga erfarenheter eftersom det ger läsaren en klarare bild av din kompetens och en möjlighet för dig att visa hur dina erfarenheter matchar företagets behov.
Praktisk erfarenhet
Här har du möjlighet att berätta om övriga erfarenheter såsom ideellt arbete, förtroendeuppdrag eller föreningsuppdrag. Ange typ av erfarenhet, namn på förening eller företag samt under vilken period.
Språkkunskaper
Lista dina språkkunskaper och vilken nivå du behärskar.
Dator- / IT-kompetens
Lista din kompetens inom IT och det är även här bra att skriva vilken nivå du behärskar. Kanske är du en stjärna på Office programmet eller så har du grundläggande kunskaper i något programmeringsspråk? Skriv ner det här!
Övrigt
Berätta gärna om du gått kurser utöver din grundutbildning. Det kan vara kvällskurser, extrakurser under din tid på högskolan eller seminarier via tidigare arbetsgivare. Ange även här vilken typ av kurs/utbildning, institut samt tidsintervall. Här kan du även skriva om du har körkort av något slag eller om du har gjort militärtjänstgöring.
Personligt
Berätta kort om familj och fritidsintressen.
Referenser
Förbered dina referenser men det är inte nödvändigt att lämna ut denna information vid ett första skede. Skriv alltid Lämnas på begäran.
Personligt Brev
Det personliga brevet kompletterar ditt CV och ger en bredare bild av dig och din kompetens. I ditt personliga brev har du ytterligare en möjlighet att sälja in dig själv och varför du är rätt person för den utannonserade tjänsten men även för företaget.
Tänk på att inte skriva ett utdraget brev utan ett effektivt brev som innehåller relevant fakta utifrån ditt CV. En viktig aspekt är att inte ha ett standardbrev som du använder kontinuerligt utan skriv ditt brev utifrån tjänsten och företaget du söker hos. Rikta innehållet från både yrkesliv och privatliv mot den specifika tjänsten du är intresserad av. Läsaren vill veta vad du kan tillföra arbetsplatsen samt vad som gör dig till den bästa kandidaten för just dem så motivera detta i brevet.
Var specifik och inte för privat utan håll dig kort gällande information om privatlivet, intressen och personlighetsdrag. Läsaren skall vilja veta mer om dig så se brevet som en liten introduktion för att låta dig komma på intervju.
När du skrivit ditt personliga brev är det bra att låta människor i din omgivning läsa igenom det och ge dig feedback.